STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


WAT EERST; KOZIJN OF DE MUUR?

advies en producten vind je bij Decokay
STEL EEN VRAAG

Als je wilt verven in huis en je gaat meerdere delen schilderen, dan is het goed om een bepaalde volgorde aan te houden. Die is zowel binnen als buiten altijd hetzelfde; laat je nooit anders vertellen...

Wat schilder je eerst? De muur of het kozijn?

Wat schilder je eerst? De muur of het kozijn?

Bij het (opnieuw) schilderen van je gehele huis begin je altijd bovenaan en werk je naar beneden toe. (Dus eerst je plafond.) Maar als je het plafond overslaat, dan is het vervolgens nog even dubben, want de kozijnen zitten tenslotte ook hoog…

Je leest heel vaak dat men aanraadt om eerst de wanden te verven. Toch is dat niet de juiste (of veiligste) manier. Simpelweg omdat de verfsoorten verschillen. Houtverf (of dat nu op waterbasis is of op terpentine basis) is sterker van samenstelling, en verwijder je niet even 1-2-3 als je een foutje maakt en uitschiet op de wanden. 

Muurverf daarentegen veeg je zo weg met een natte doek van het gelakte hout van de kozijnen, of dat nou een matte aflak is of een glanzende. De verf is simpelweg te hard om vlekken meteen op te nemen. Dat is een groot verschil met een geverfde latex wand. Deze is relatief poreus en zal dus ook sneller vlekken geven als je verf weg wilt vegen. 

Er zijn overigens ook zeer afwasbare muurverven, daarbij zal je dit probleem iets minder ervaren. Maar vergeet niet dat houtverf een zeer snel hechtend materiaal is. Een vlekje in een muur wegpoetsen is dus echt iets anders dan een klodder houtverf wegpoetsen! Iedereen die dat wel eens geprobeerd heeft, weet dat de ellende allengs groter wordt. Zeker als je op een latex muur met terpentine aan de slag moet om een alkyd verf te verwijderen, kun je ervan uitgaan dat je mooie latex laag beschadigt… 

Bovendien is goed uitgeharde houtverf door zijn hardheid ook beter af te plakken dan een latex muur. (Laat staan een krijtverf wand.) Dit ondanks dat je tegenwoordig ‘zacht’ tape hebt dat speciaal voor latex muren geschikt is. Dit gebruiken is altijd een goed idee, maar het blijft een groter risico door het lostrekken van poreuze delen. Iets dat je op geschilderd hout nooit zal hebben (tenzij je echt een slechte klus hebt gedaan…).

Om het zekere voor het onzekere te nemen werk je dus altijd van boven naar beneden, waarbij je eerst het plafond doet, dan de kozijnen, daarna de wanden, en tot slot de plinten op de vloer en/of de vloer zelf. 

TOPMERKEN BIJ DECOKAY

WIJ KIJKEN SAMEN WAT BIJ JOU PAST

DECOKAY INFORMATIE, ADVIES & TIPS

DECOKAY INSPIRATIE

 • Sigma kleur van het jaar 2022 toont veerkracht!
  We hebben nogal wat meegemaakt de afgelopen periode… We keerden gedwongen naar binnen voor reflectie - en niet in de laatste plaats - voor klussen! Nieuwe werk- en relaxruimtes vragen om aankleding, en Sigma doet dit met de kleur van het jaar 2022 op rake wijze.
 • De veelzijdige kleur van het jaar ‘22
  Ben jij iemand die elk jaar in spanning afwacht wat de kleur van het jaar wordt? Mooi, dan is er nu eentje bijgekomen: de woonkleur van het jaar van de interieurstylisten van Decokay. Wie durft, met een ‘touch of pink’...?
 • Hoe doen interieurontwerpers dat toch?
  Er zijn mensen die gewoon het ‘fingerspitzen gefühl’ hebben als het gaat om inrichting. Maar de meeste mensen ervaren het als knap lastig om precies de juiste spullen en kleuren bij elkaar te zoeken om zo die felbegeerde eenheid te creëren. 

DECOKAY BLOGS

 • Aan de slag met Kleur van het Jaar ‘Brave Ground’!
  Komt de uitdrukking ‘de muren komen op me af’ je de laatste maanden wel erg bekend voor? Dan wordt het misschien eens tijd om de kleuren op die wanden aan te passen. Want wie veel tijd thuis doorbrengt, wil dat graag in een harmonieuze en rustige ambiance doen. Het kleurenpalet rondom Brave Ground, de kleur van het jaar 2021, past daar uitstekend bij. 
 • Jouw muur, jouw canvas
  Speciale effecten op de muur; hoe doe je dat? Inspiratie voor alle mogelijke vormen op de muur - Hoe je dat doet als een professional? Van betonlook tot lambrisering, en van sjabloon tot degradé, of druipende waterverf muur - met als winnaar de complete muurschildering - Wie durft?!
 • Primer en grondverf, wat is het verschil?
  Wie met een verfklus gaat beginnen, doet er goed aan om van tevoren advies in te winnen. Hoe je namelijk een te verven oppervlak goed onder handen neemt, is afhankelijk van het materiaal en van het gewenste resultaat. Een primer of grondverf is vaak de beste basis.

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

TOP