STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


De term harde raamdecoratie (of raambekleding) dekt meer dan alleen houten, bamboe en aluminium jaloezieën of shutters. Zo vallen plissé gordijnen, vouwgordijnen, lamellen, rolgordijnen, duo rolgordijnen én paneelgordijnen, allemaal onder die noemer.

Wat is ‘harde’ raamdecoratie?

Wat is ‘harde’ raamdecoratie?

De term ‘harde raamdecoratie’ is eigenlijk een beetje misleidend. Harde raamdecoratie kan namelijk prima van stof zijn. Dat lijkt verwarrend, maar als je het principe in gedachten houdt dat ‘zachte’ raambekleding zich golvend en speels door de wind laat meevoeren, in tegenstelling tot harde, dan snap je waarom die uitdrukking ingeburgerd is geraakt.

Harde raamdecoratie kan een mooie combinatie vormen met zachte raambekleding, maar dat hoeft niet. Veel harde raamdecoratie (maar zeker niet alle!) is tegenwoordig namelijk multifunctioneel. (Denk bijvoorbeeld aan het duo rolgordijn dat je semi transparant open kunt draaien, of geheel kunt afsluiten.)

Maar eerst wat meer over harde raambekleding. Meestal wordt hiermee in de volksmond bedoeld: houten, bamboe en aluminium jaloezieën (ook lamellen) of shutters. Dit is bij uitstek ideale harde raambekleding om te combineren met zacht golvende inbetweens of fluwelen overgordijnen. Ook mengstoffen zijn erg in trek op het moment. 

Maar ook plissé gordijnen, rolgordijnen én paneelgordijnen vallen allemaal onder de noemer ‘harde raambekleding’. (Vouwgordijnen zijn een buitenbeentje en worden nogal eens onder beide categorieën geplaatst.) In principe zegt de aanduiding niets over de lichtdoorlatendheid. Het zegt vooral iets over hoe de raamdecoratie valt. Valt deze relatief strak voor het raam omlaag, dan wordt gesproken van ‘hard’. 

Een keuze voor harde of zachte raambekleding is dan ook vooral een kwestie van smaak. Eenmaal gekozen moet je wel rekening houden met de dubbele behoefte; meestal wil men ‘s avonds het licht buiten sluiten en overdag de inkijk tegengaan. Of jouw harde raambekleding die functie heeft, neem je dus mee in het totaalontwerp voor je ramen.

Stijl speelt een grote rol in de combinatie van jouw gekozen ‘set’. Bij een strak wit duo rolgordijn passen geen zachte velours gordijnen, in welke kleur dan ook... (Die staan wel weer prachtig bij houten of bamboe jaloezieën of shutters.) Veel heeft te maken met de stof en het materiaal. 

Natuurlijke materialen gaan goed met elkaar samen. Hout en wol of linnen bijvoorbeeld. Hetzelfde geldt voor aluminium en (semi) synthetische stoffen met (al dan niet) een lichte glansdraad. Hoe meer je probeert om in een bepaald ‘soort’ materiaal te blijven qua look en feel, hoe groter de harmonie. Hard en zacht kunnen zo de ideale match vormen.

TOPMERKEN BIJ DECOKAY

WIJ KIJKEN SAMEN WAT BIJ JOU PAST

Past harde raamdecoratie het best in je stijl?

Kom naar de winkel voor compleet advies
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen, inspiratie, blogs en info & advies in je mailbox

DECOKAY INFORMATIE, ADVIES & TIPS

DECOKAY INSPIRATIE

 • Opgeruimd staat elegant
  De raambekleding in de keuken kan nog wel eens een ondergeschoven kindje zijn. Jammer! Want er is zoveel mogelijk dat én mooi is én functioneel. Een sfeervolle en schone keuken gaat verder dan het aanrechtblad.
 • Een warm welkom voor de herfst
  Geen tijd voor treurigheid! Als de blaadjes vallen in de herfst, en je minder vaak buiten zit, wordt het tijd om lekker binnenshuis aan de slag te gaan met klusjes en ‘home improvement’.
 • Laat de zon maar schijnen
  In een finca woonstijl passen verschillende typen raambekleding, zo lang ze maar een landelijke uitstraling hebben. Maar het gaat natuurlijk om het gehele plaatje; het afstemmen van wanden, vloeren, meubels én dat wat voor je ramen hangt. 

DECOKAY BLOGS

 • Strakke raambekleding met een moderne ‘touch’
  Vaak wordt gesproken over harde raambekleding voor de categorie strakke raambekleding. Veel strakke raambekleding ís echter helemaal niet hard, en wordt hier toch onder geschaard. Zo heb je - wanneer je bij de betere speciaalzaak binnenloopt - zelfs verrassende nieuwe varianten.
 • Gordijnen - zacht en warm aangekleed
  Gordijnen staan te boek als ‘zachte raambekleding’. Dat is dan ook precies wat gordijnen voor jouw ruimte doen; deze verzachten. Daarmee wordt de ruimte ook iets kleiner, aangekleder. De meeste harde raambekleding (zoals een rolgordijn of jaloezie) valt namelijk weg in het kozijn, terwijl gordijnen toch een stuk van de ruimte meepakken.
 • Harde raambekleding sfeerbepalend
  Harde raamdecoratie is een categorie raambekleding met magische eigenschappen. Ondanks hun ‘hardheid’, hebben ze veelal een intrinsieke zachtheid. Niet in de laatste plaats door materiaal- en kleurkeuze, maar vooral omdat ze de gave hebben om de lichtinval te reguleren.

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

TOP