welke_invloed_heeft_dekkende_of_transparante_afwerking_bij_houtschilderwerk_20190703165558.webp

Welke invloed heeft dekkende of transparante beits bij houtschilderwerk?

Of je kiest voor een dekkende of transparante afwerking op hout, is persoonlijke voorkeur. Maar wat betreft vochtregulering zijn er wel verschillen waar je rekening mee moet houden.

Hoe droog is jouw houtwerk?

We denken graag met je mee over de beste verf

STEL EEN VRAAG

De keuze voor een dekkend of transparant systeem is niet alleen een esthetische keuze. Een transparant systeem laat namelijk altijd vocht door. En in sommige gevallen is dat noodzakelijk. Bijvoorbeeld wanneer er nog vocht aanwezig is in het hout. Hout waarvan de oude verflaag niet meer in tact was, heeft vocht opgenomen. Dit moet eerst naar buiten kunnen verdampen. Als je dit schildert met dekkende verf, kan dat niet meer.

Heb je daarentegen een object waar al meerdere beitslagen op zitten, dan is verzadiging opgetreden, en is de vochtregulerende werking inmiddels nihil. (De kleur van het hout is dan ook donkerder geworden.) In dat geval kun je beter overstappen op een dekkende verf(beits). Verfbeits is iets meer vochtregulerend dan een dekkende lak, maar minder vochtregulerend dan een echte beits. 

Van het ene naar het andere systeem?
Is het houtwerk echt goed droog (daar kun je een vochtmeter voor lenen in een Decokay filiaal) dan kun je switchen naar een dekkend systeem, en opschuren als normaal.
Is het houtwerk momenteel behandeld met een dekkende verf of lak, en wil je switchen naar een transparante beits, dan zul je het hout eerst kaal moeten trekken.  

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay