HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


Is die blauwe of donkergrijze muur je gaan vervelen? Een donkere kleur overdekken op een muur kan een behoorlijke uitdaging zijn. Vaak zijn sowieso meerdere lagen nodig. Hoe pak je dat nou het beste aan?

Hoe verf je een donkere muur licht?

Hoe verf je een donkere muur licht?

Allereerst begin je bij de basis uiteraard, die is altijd hetzelfde.

Verwijder spijkers, pluggen etc. en vul de gaten netjes op met plamuur. Vul grote gaten in meerdere keren om uitzakken te voorkomen. Laat drogen en schuur op zodat je voor het oog een vlakke ondergrond hebt. (Als je voor de rest een grofkorrelige muur hebt, spreekt het voor zich dat je niet sommige delen heel glad af moet schuren…)

Reinig de muur met verfreiniger. (Hang er ook een beetje vanaf hoe vies de muur is.) Wanneer er gerookt of gekookt is in de ruimte, of veel vette handjes langs de wanden gingen, dan is dit echt een must!
Vervolgens plak je alle delen af die je niet wil verven zoals plinten plafond en vloer.  Maar dit zijn de basisdingen. Nu de hamvraag: hoe verf je in de kortst mogelijke tijd - met gebruik van zo min mogelijk verf, een donkere muur weer licht

Als je van een donkere muur naar licht gaat, gebruik je idealiter een gewone muur voorstrijk/primer. Dit zorgt ervoor, dat de oude, donkere kleur minder makkelijk door de nieuwe laag heen komt. Heb je hier om wat voor reden dan ook geen zin in, en wil je liefst meteen aan de slag, bereid je dan voor op meerdere lagen. Waarbij nog wel wat tips van belang zijn.

Je kunt een deel van de verf namelijk ook eerst aanlengen (dat ook na het voorstrijken nog een goed idee zijn als de verf erg dik is). Als de verf dunner is, kan de muur (en gaten) zich namelijk beter volzuigen. Maar het probleem is dat een lichte kleur nu eenmaal gemakkelijker doorschijnt van nature. Dat is echt alleen tegen te gaan door een kwalitatief hoogwaardige verf met veel pigmenten te kopen. Als de verf niet heel sterk gepigmenteerd is, krijg je ‘dagen’ (dat op sommige plekken de verf doorschijnt). Goedkoop is duurkoop dus, als je van donker naar licht verft.

Er is slechts één uitzondering: als je huidige muur rood is, wordt het een lastig verhaal. Je kunt in dat geval voorstrijk/primer aanbrengen en witlagen schilderen tot je een ons weegt, maar het beste resultaat wordt na 5 lagen alsnog roze… Om die reden wordt voor rode muren aangeraden om eerst een grijze laag latex aan te brengen. Dit bespaart je een hoop moeite. (Meng gewoon wat zwart door een deel van je witte latex.) 

Na afloop verwijder je alle tape voordat alle verf is opgedroogd en kan je als het goed is genieten van een mooie lichte, egaal witte muur. 

TOPMERKEN BIJ DECOKAY

WIJ KIJKEN SAMEN WAT BIJ JOU PAST

DECOKAY INFORMATIE, ADVIES & TIPS

DECOKAY INSPIRATIE

 • Hoe doen interieurontwerpers dat toch?
  Er zijn mensen die gewoon het ‘fingerspitzen gefühl’ hebben als het gaat om inrichting. Maar de meeste mensen ervaren het als knap lastig om precies de juiste spullen en kleuren bij elkaar te zoeken om zo die felbegeerde eenheid te creëren. 
 • De keukenwand is een alleskunner
  Uitgekeken op je keuken maar zit een nieuwe er niet in? Verander de (achter)wand! Je geeft je keuken er een fikse opfrisser mee. Bovendien lijkt het alsof je een compleet andere keuken hebt.
 • Juiste kerstkleuren matchen met de muur
  Kerst in huis hoeft geen bonte kermis te zijn. Heb je net de wanden in een prachtige kleur geverfd? Pas daar dan de kerstdecoraties slim op aan! Zo komen zowel kerstboom als muur nog beter tot hun recht. 

DECOKAY BLOGS

 • Aan de slag met Kleur van het Jaar ‘Brave Ground’!
  Komt de uitdrukking ‘de muren komen op me af’ je de laatste maanden wel erg bekend voor? Dan wordt het misschien eens tijd om de kleuren op die wanden aan te passen. Want wie veel tijd thuis doorbrengt, wil dat graag in een harmonieuze en rustige ambiance doen. Het kleurenpalet rondom Brave Ground, de kleur van het jaar 2021, past daar uitstekend bij. 
 • Jouw muur, jouw canvas
  Speciale effecten op de muur; hoe doe je dat? Inspiratie voor alle mogelijke vormen op de muur - Hoe je dat doet als een professional? Van betonlook tot lambrisering, en van sjabloon tot degradé, of druipende waterverf muur - met als winnaar de complete muurschildering - Wie durft?!
 • Primer en grondverf, wat is het verschil?
  Wie met een verfklus gaat beginnen, doet er goed aan om van tevoren advies in te winnen. Hoe je namelijk een te verven oppervlak goed onder handen neemt, is afhankelijk van het materiaal en van het gewenste resultaat. Een primer of grondverf is vaak de beste basis.

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

TOP