
Hoe gebruik je behanglijm?

Vraag bij aanschaf van het behang altijd om het lijmadvies. Welke lijm heb ik nodig en hoe moet ik deze kwaliteit verwerken? Er zijn kant en klare behanglijmen of lijmen die je zelf moet aanmaken. Lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing, want er zijn soorten die je een dag van te voren moet maken. Om het behangen makkelijker te maken heeft Decokay een heel goede kant en klare behanglijm van het huismerk Decokay Design.
Vliesbehang
Zeker kwaliteitsbehang is tegenwoordig vrijwel altijd vliesbehang. Dit is steviger, en heeft het voordeel dat je het behang niet meer in hoeft te smeren, alleen de muur. Je lijmt eenvoudig de muur in, wat je iets breder doet dan de baan behang. Zorg dat je de baan klaar hebt zodat je snel na het insmeren kunt plakken.
Behang met papieren rug
Je legt de op maat gesneden behangstukken op de behangtafel, zodat deze ingesmeerd kunnen worden met behanglijm. Net zoals bij het opplakken van foto’s, is het bij behang belangrijk om de hoeken en randen goed in te smeren met behanglijm, zodat deze later niet van de muur af krullen. Vouw het behang dicht en laat het behang inwerken volgens de voorgeschreven tijd (deze tijd staat vermeld op het etiket van het behang). Dichtvouwen doe je door één uiteinde naar het midden van het behang te vouwen en vervolgens hetzelfde te doen met het andere uiteinde. Door dit te doen kan de lijm inwerken in het behang zonder dat het uitdroogt. De inwerktijd van de lijm staat altijd op de achterkant van het etiket, hou je daar aan. In de tussentijd kun je andere behangbanen insmeren met lijm. Daarna kun je baan voor baan de muur behangen.
Vlakvinyl met papieren rug
Zoals hierboven, maar na het dichtvouwen van het behang rol je het pakket helemaal op. Dit moet je echt doen. Hierdoor voorkom je dat de naden eerder aandrogen dan de rest van het behang en daardoor open gaan staan bij het plakken. Bij heel zwaar vinylbehang is het verstandig om de papieren rug eerst te bevochtigen met een uitgeknepen spons voordat je de lijm erop smeert.