dekkende_of_transparante_afwerking_bij_houtschilderwerk20181122171032.webp

Dekkende of transparante afwerking bij houtschilderwerk?

Bij het schilderen van hout buiten, kun je kiezen tussen een transparant- of dekkend systeem.

Houtwerk aanpakken?

Koop de beste benodigdheden in onze verfwebshop!

decokayverfshop.nl

De keuze voor een dekkende of transparante verf of beits voor houtschilderwerk, is bepalend voor het uiterlijk van het houtwerk. Hieronder een aantal verfsystemen bij de afzonderlijke materialen.

Buiten verven

Een verfsysteem voor buiten bestaat uit drie lagen: in principe één grondlaag en twee aflak-lagen. Dat geldt ook voor transparante afwerking; dan kies je voor de eerste laag een meer impregnerend transparant product, daarna een gekleurde of transparante blanke aflak.

Transparant
Bij een transparante afwerking blijft de houtnerf altijd zichtbaar. Dat kan heel mooi zijn, maar dan moet het hout in goede staat zijn en relatief egaal van kleur. Het mooist is om met de houtnerf mee te verven. Bij een transparante lak is het lastig om vooraf in te schatten wat het eindresultaat zal zijn, want de kleur van de ondergrond bepaalt mede het eindresulstaat. Daarnaast neemt het houtwerk bij iedere laag meer kleur op (van de transparante lak of beits) waardoor deze steeds meer zichtbaar zal zijn (de kleur verzadigt als het ware door cumulatie).

Dekkend  
Bij een dekkende afwerking zie je uiteindelijk meestal (als het goed is) geen houtnerf meer. De kleur van het eindresultaat is vooraf exact te bepalen, want die is pas goed als de verf optimaal gedekt heeft. Wanneer je dus nog vlekken ziet, of de ondergrond nog niet egaal is van kleur, dan moet er nog een laagje overheen.

Deel dit artikel

Advies nodig over buitenverf?

Kom langs in onze winkel!

MAAK EEN AFSPRAAK

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay