schilderen_winter20200108104458.webp

Buiten schilderen in de winter

Tegenwoordig is buitenverf beschikbaar die goed te verwerken is bij lage temperaturen. Dat opent een scala aan nieuwe mogelijkheden voor je schildersklus buitenshuis.

Buiten aan de slag?

Bestel alle benodigdheden in de verfwebshop!

decokayverfshop.nl

Vroeger… was niet alles beter. Verf heeft om te beginnen een enorme kwaliteitsontwikkeling doorgemaakt. Dit stelt oude regels met betrekking tot buiten schilderen op de proef. Natuurlijk geldt nog steeds dat de ideale temperatuur voor schilderen boven de 10ºC ligt. Maar ideaal is niet altijd haalbaar. Maar wat moet je in elk geval niet doen?

Verf nooit bij vorst!
Dat gezegd hebbende, met de juiste nieuwe buitenverf (geschikt voor koude temperaturen) kun je prima vanaf het vriespunt schilderen. (Dus nooit bij vorst, dat blijft overeind staan.) De reden waarom je niet bij vorst moet willen schilderen, is dat de verf niet goed - en daardoor niet mooi - opdroogt (hoogglans wordt mat, je hebt kans op kringen en de verflaag kan niet goed hechten). De exacte droogtijd van verf wordt overigens niet alleen bepaald door temperatuur, maar ook door de luchtvochtigheid, de ondergrond, de laagdikte die je opbrengt en tot slot de wind.
 
Verf nooit bij regen of een hoge luchtvochtigheid
Hoe aanlokkelijk het ook is om te gaan schilderen als het droog is, terwijl er pas later op de dag regen voorspeld is; doe ook dat maar beter niet. In de zomer is dat nog niet zo erg omdat de verf heel snel droogt. Maar in de winter droogt de verf trager, waardoor regen of dauw alsnog je werk kunnen verpesten. Wel zijn de nieuwe kwaliteitsverven ook beter bestand tegen dauw en vocht. 
Het gaat te ver om hier de gehele berekening te plaatsen, maar je kunt het verband tussen het dauwpunt en de luchttemperatuur eenvoudig online opzoeken (dat heet de relatieve luchtvochtigheid; ook wel R.V). 

Niet zelf verdunnen
Het grootste probleem met de buitenverf van vroeger, is dat het slecht te verwerken was bij koude temperaturen. Als je dacht dit probleem op te lossen door de verf eenvoudig wat te verdunnen; niet doen. Verf moet altijd gebruikt worden in de samenstelling zoals die geleverd wordt. Alleen dan kan de dekkracht, glans en duurzaamheid gegarandeerd worden.

Gebruik de juiste verf
Goede buitenverf voor koude is stap één. De nieuwe generatie buitenverf heeft precies de juiste dikte om ook bij kou goed vloeibaar te zijn. Hij strijkt gemakkelijker uit met de kwast, en vloeit mooier op de ondergrond (dat geeft dus een strakke egale laag). 

Tref bij slecht weer alle voorbereidingen
Bij slechtere weersomstandigheden hoef je niet meteen bij de pakken neer te gaan zitten. Wat je namelijk wel alvast kunt doen is gronden of overgronden (gaat het om hoogglans, dan is 1 grondlaag en 2 laklagen nodig). Moet het goed vochtregulerend zijn, bij slecht hout bijvoorbeeld, dan 1 x gronden en 1 x aflakken met een vochtregulerende buitenlak, een verfbeits eigenlijk. Informeer in de speciaalzaak naar de mogelijkheden.
 
Grondverf kan wel even zonder laklaag
Als je een goede grondverf gebruikt, kan dat prima een winter ‘onverstaan’ zoals dat heet. De grondverf is bestand tegen winterse invloeden en als het lekker weer is in het voorjaar ga je pas aflakken. Wil je dat het er toch een beetje knap bij staat in de tussentijd? Bestel dan de grondverf in de kleur van je uiteindelijke laklaag. 

Deel dit artikel

Advies nodig over het aanpakken van de tuin?

Kom gerust langs in onze winkel!

MAAK EEN AFSPRAAK

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden

Jouw Decokay