Behang: hoe te verwijderen? | Decopedia

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route

OPENINGSTIJDEN


Hoe verwijder je behang?

vrijdag, 24 maart 2017

Behang kan op verschillende manieren verwijderd worden. Welke manier het best geschikt is, is uiteraard afhankelijk van het type behang dat verwijderd moet worden. Papier- en vliesbehang is relatief makkelijk te verwijderen, terwijl voor vinyl en glasvezelbehang wat intensievere methodes nodig zijn. Zorg dat je alle benodigde materialen bij de hand hebt en dat vloeren beschermd zijn. Met name op vloerbedekking kan behanglijm vlekken achter laten. Je kunt de vloer snel en gemakkelijk bedekken met afdekzeil. Gebruik je een methode waar water aan te pas komt, zorg dan ook dat stopcontacten en schakelaars worden afgeplakt en schakel de zekeringsgroep van de ruimte waar je het behang weg gaat halen af. Dit doe je om eventuele kortsluiting te voorkomen. Er zijn verschillende methodes om het behang van de muur af te halen. Dit kan door middel van een behangafstomer, afweekmiddel of door middel van splijten of strippen.

Behang splijten:
Veel behangsoorten zijn splijtbaar (zie verpakking), dat betekent dat je zonder veel moeite de toplaag van de papieren onderlaag kunt lostrekken. Op deze ondergrond kunt u prima de volgende behanglaag plakken.

Tip: Trek de laag niet loodrecht van de muur af, maar werk vanuit een hoek van de baan. De kans om de onderlaag van de muur los te trekken wordt dan aanzienlijk kleiner. 

Behang strippen:
Er zijn ook behangsoorten die stripbaar zijn (zie de verpakking). Je kunt de behanglaag dan in zijn geheel los te trekken. Daarbij kan het wel gebeuren dat de ondergrond beschadigt. Hoe gladder en egaler de ondergrond, hoe mooier het resultaat.

Tip: Egaliseer oneffenheden vóór je het nieuwe behang plakt.

Behang afweken:
Als het behang niet splijt- of stripbaar is, kun je het verwijderen door het af te weken. Papierbehang kun je afweken nadat je het nat hebt gemaakt met warm water. Een beetje afwasmiddel in het water versnelt het weekproces. Zorg dat de vloer goed afgedekt is om hem te beschermen tegen het water dat van de muur naar beneden druipt. Zodra het behang loslaat, trek je de stroken van de muur. Waar nodig kun je met een plamuurmes de delen die niet makkelijk loskomen, afsteken.

Behang dat 'watervast' is, zoals afwasbaar en overschilderbaar behang hebben een andere behandeling nodig. Er moeten eerste gaatjes in het behang worden gemaakt waardoor de lijm nat wordt. Pas daarna kun je met water en plamuurmes aan de slag.

Behang afsteken:
Een goed afweekmiddel biedt meestal wel een uitkomst, als het verwijderen van behang met water niet lukt. Het afweekmiddel smeer je op het behang. Op de verpakking van het middel, lees je hoelang het middel moet inweken. Daarna steek je met het plamuurmes achter het behang, waardoor het loslaat van de muur. Doe voorzichtig om de muur niet te beschadigen. 

Behang afstomen:
Een alternatief om behang te verwijderen is afstomen. Omdat het apparaat warme stoom produceert, week je het behang eenvoudig los. Hou er rekening mee dat de hitte van de stoom ernstige brandwonden kan veroorzaken. Hou kinderen en huisdieren uit de buurt bij het klaren van dit klusje. 
 

ZOEKEN OP DECOPEDIA

OK, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze..

Gratis meetservice

Gaat u over tot de aanschaf van gordijnen of zonwering! Dan komt onze vakkundige meetservice gratis bij u thuis om de juiste maten op te nemen.

Montageservice

Tegen een geringe vergoeding kunt u gebruikmaken van onze montageservice. Vraag naar de mogelijkheden bij uw Decokay in de buurt.

CBW erkening

En dat heeft voor u tal van voordelen en, niet minder belangrijk, het biedt u meer zekerheid. Winkels die CBW-erkend zijn, hanteren Algemene voorwaarden die de consument extra goed beschermen.

Vakkundige medewerkers

Wij hechten er waarde aan dat u zo goed mogelijk wordt geholpen. Onze gediplomeerde interieur specialisten zijn daarom altijd vakmensen die precies weten waar ze het over hebben.

Merken van Decokay

Decokay heeft een ruim
assortiment van vele
vooruitstrevende leveranciers.

Laat het ons gerust weten, in de winkel, als u informatie op Decopedia heeft gelezen.

STEL EEN VRAAG

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

TOP