wat_is_beits_20190103120433.webp

Wat is beits?

Beits is een transparante of dekkende lak om vezels van hout te beschermen tegen weersinvloeden. Er zijn beitsen voor verwerking binnen én voor verwerking buiten.

Beits is een transparante lak met impregnerende eigenschappen. Het is vochtregulerend; het vocht in het hout kan goed naar buiten. Voordeel van beits is dat je geen grondverf hoeft te gebruiken. 

Er is buitenbeits en binnenbeits. Beide soorten zijn voor verschillende toepassingen. Belangrijk kenmerk van beits is dat de houtnerf zichtbaar blijft. Van oudsher was beits een volledig transparant product, maar dat is al enige tijd niet meer de enige beschikbare beits. Je hebt tegenwoordig zowel (semi) transparante beitsen op kleur waarbij je de houtnerf blijft zien, en versterkt met de kleur. Denk aan grey-wash of white wash. Maar je hebt ook prachtige, volledig dekkende beitsen. Handig voor de schutting of tuinmeubels bijvoorbeeld, als je wilt dat het hout zijn vocht kwijt kan.

Buitenbeits wordt dan ook meestal gebruikt voor houtwerk rondom het huis zoals voor schuttingen, tuinhuisjes, houten beschotting etc. Belangrijk is dat het hout dat je gaat behandelen helemaal rondom geschilderd wordt. Anders gaat de beitslaag die alleen aan de buitenkant gebruikt wordt bladderen, door vocht dat van binnen naar buiten gaat. 

Binnenbeits wordt gebruikt voor tafels, meubels en drempels. Het is verkrijgbaar in allerlei houttinten, maar ook in kleuren of vergrijsde tinten. Om meubels binnen te verven kun je ook waterbeits gebruiken. Dat is water met een kleurtje. Hiermee breng je het object op kleur door één of meerdere lagen beits aan te brengen. Daarna kun je het meubel afwerken met een bijpassende was of blanke lak.

Deel dit artikel

Graag gelezen

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox

Inschrijven

join Decokay

Openingstijden


Jouw Decokay