STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


Welke soorten raamdecoratie er zijn, vind je hier. Alle verschillende soorten komen aan bod, van harde tot zachte raambekleding.

Welke soorten raamdecoratie zijn er?

Welke soorten raamdecoratie zijn er?

Als we het over ‘alle soorten raamdecoratie’ hebben dan willen we ook volledig zijn… Meestal wordt raamdecoratie ondergebracht in twee categorieën; harde of zachte raambekleding. (Al is er een schemergebied.) Onderstaand vind je alle soorten.

Harde raambekleding

 • Jaloezieën (horizontale) worden uitgevoerd in aluminium, hout, bamboe of kunststof. Afhankelijk van de soort kunnen ze in vrijwel iedere ruimte gebruikt worden, van natte tot droge ruimtes. Door hun veelzijdigheid passen ze zich al naar gelang het materiaal en de kleur aan hun omgeving aan. 
 • Shutters zijn ‘binnenluiken’ die je open kunt klappen naar de zijkanten. Het is een vaste raambekleding die meestal van hout wordt gemaakt, maar soms ook in aluminium of PVC. Het is de perfecte raambekleding tegen de zon, omdat hij volledig kan afsluiten. Eigenlijk elk interieur krijgt een upgrade met shutters, het is een chique duurzame oplossing.
 • Lamellen (verticale) worden gemaakt van PVC, aluminium, of (bekleed met) textiel. Ze zijn de perfecte oplossing voor schuine ramen en kantoortoepassingen.
 • Het rolgordijn (al dan niet verduisterend) is een zeer praktische oplossing die in alle interieurs past, maar erg handig is voor keukens en kleinere ramen. Ze worden vaak gecombineerd met overgordijnen.
 • Het duo rolgordijn (twee lagen semi-transparant en ondoorschijnend, rollen over elkaar). Ze worden ook wel multishades genoemd. Uitgevoerd in stof en een beperkt aantal modekleuren - en soms zelfs dessins - heeft dit rolgordijn meerdere functies. Je kunt er inkijk mee regelen of je raam er helemaal mee afsluiten. Sommige varianten kunnen zelfs verduisteren. Het is een systeem in horizontale banen. 
 • Dupligordijnen (al dan niet verduisterend) bestaand uit een dubbele laag dunne stof die zich als een harmonica opvouwt bij optrekken. Ze hebben een ‘top down - bottom up’ systeem, waarbij je ook slechts een deel van het raam kunt bedekken. Deze raamdecoratie kan ook prima met zijgeleiding geplaatst worden voor draai-kiep ramen bijvoorbeeld.
 • Plissé gordijn (ook wel plissés) lijkt sterk op dupligordijnen maar heeft een enkele laag stof die zich als harmonica opvouwt. Blindering is dan ook niet mogelijk. Je ziet de koordjes lopen, wat hem een speels effect geeft. Hij past zowel in strakke als romantische interieurs.
 • Het vouwgordijn (al dan niet verduisterend) valt in de categorie twijfelgeval hard of zacht. Hij hangt strak voor het raam, maar bij optrekken vouwt de stof zich bovenaan gestapeld op. Ook dit product is in de loop der jaren sterk geïnnoveerd. Zo hangt een vouwgordijn niet meer uit, door gebruik van baleinen. Hij past goed in landelijke en romantische interieurs, maar een vouwgordijn in erkermodel (optrekken om de balein) is heel strak en past perfect in een industriële en strakke omgeving.

Zachte raambekleding
Alle gordijnen vallen in de categorie ‘zachte raambekleding’. Dit omdat ze een zachte noot toevoegen aan alle interieurs, door hun soepele val en wijze van ophangen. Gordijnstoffen hebben tegenwoordig veel extra kwaliteiten, van brandwerend tot zonwerend of isolerend. Bij gordijnen wordt meestal voor twee lagen gekozen zodat aan alle behoeftes voldaan kan worden, zowel overdag als ‘s avonds. (Maar gordijnen worden ook in combinatie met harde raambekleding gebruikt.)
 
 • Overgordijnen (lichtdoorlatend, dim out, black out en/of gevoerd). Met overgordijnen sluit je ‘s avonds de transparante raambekleding meer af. Of je het belangrijk vindt dat er geen spatje licht meer naar binnen komt, bepaalt onder meer de keuze voor de stof en de afwerking. Het aanbod stoffen is gigantisch. Van dessins tot opengewerkte stoffen, van katoen tot linnen, van (gecombineerde) synthetische materialen tot aan zijde. 
 • Inbetweens zijn een semi transparante, dunne stof waardoor je nog wel naar buiten kunt kijken maar die de inkijk vermindert. Ze zijn iets grover geweven en wat dikker dan vitrage.
 • Vitrage (ook wel glasgordijn) kent iedereen. Het hing vroeger - al dan niet opgetrokken naar de zijkanten - voor elk raam en was standaard hagel wit en vaak met opengewerkte patronen in kant. Het bestaat nog steeds, alleen wordt vitrage tegenwoordig ook vaak in kleur gemaakt. Uiteraard zijn ook de patronen hipper geworden.
Bij gordijnen bepaalt de wijze van ophangen voor het grootste deel de uitstraling (roede of rails, en keuze voor plooi). Ze passen dan ook in alle interieurs, waarbij (naast de stof zelf uiteraard) de keuze voor het systeem een bepaalde stijl onderstreept.

TOPMERKEN BIJ DECOKAY

WIJ KIJKEN SAMEN WAT BIJ JOU PAST

Nieuwe raambekleding uitzoeken lastig?

Neem foto's mee en kom voor advies op maat!
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG

Wil je geen aanbiedingen meer missen?

Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen, inspiratie, blogs en info & advies in je mailbox

DECOKAY INFORMATIE, ADVIES & TIPS

DECOKAY INSPIRATIE

 • Opgeruimd staat elegant
  De raambekleding in de keuken kan nog wel eens een ondergeschoven kindje zijn. Jammer! Want er is zoveel mogelijk dat én mooi is én functioneel. Een sfeervolle en schone keuken gaat verder dan het aanrechtblad.
 • Een warm welkom voor de herfst
  Geen tijd voor treurigheid! Als de blaadjes vallen in de herfst, en je minder vaak buiten zit, wordt het tijd om lekker binnenshuis aan de slag te gaan met klusjes en ‘home improvement’.
 • Laat de zon maar schijnen
  In een finca woonstijl passen verschillende typen raambekleding, zo lang ze maar een landelijke uitstraling hebben. Maar het gaat natuurlijk om het gehele plaatje; het afstemmen van wanden, vloeren, meubels én dat wat voor je ramen hangt. 

DECOKAY BLOGS

 • Strakke raambekleding met een moderne ‘touch’
  Vaak wordt gesproken over harde raambekleding voor de categorie strakke raambekleding. Veel strakke raambekleding ís echter helemaal niet hard, en wordt hier toch onder geschaard. Zo heb je - wanneer je bij de betere speciaalzaak binnenloopt - zelfs verrassende nieuwe varianten.
 • Gordijnen - zacht en warm aangekleed
  Gordijnen staan te boek als ‘zachte raambekleding’. Dat is dan ook precies wat gordijnen voor jouw ruimte doen; deze verzachten. Daarmee wordt de ruimte ook iets kleiner, aangekleder. De meeste harde raambekleding (zoals een rolgordijn of jaloezie) valt namelijk weg in het kozijn, terwijl gordijnen toch een stuk van de ruimte meepakken.
 • Harde raambekleding sfeerbepalend
  Harde raamdecoratie is een categorie raambekleding met magische eigenschappen. Ondanks hun ‘hardheid’, hebben ze veelal een intrinsieke zachtheid. Niet in de laatste plaats door materiaal- en kleurkeuze, maar vooral omdat ze de gave hebben om de lichtinval te reguleren.

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

TOP