Wat is een overzetplint?
Waarom is een overzetplint hol?
In de meeste oudere huizen zijn al muurplinten aanwezig. Deze eraf halen is een heel karwei en pakt niet altijd mooi uit. Exact om die reden zijn overzetplinten uitgevonden. Je zet ze letterlijk óver de aanwezige plint heen.
Kies je voor een overzetplint, dan is het allerbelangrijkste dus om eerst de maat op te nemen van de huidige aanwezige plinten. De overzetplint die je bestelt, moet namelijk precies over de bestaande plinten vallen. Dat kan daarom niet bij ieder model. De overzetplint waar jouw oog op valt moet hoog genoeg zijn voor deze uitsparing. Daarnaast wil je meestal extra ruimte overhouden om de snoeren in weg te werken. Houd hier dus rekening mee.
Overzetplinten worden meestal geleverd in een standaard lengtemaat van 2,44 cm. De hoogte verschilt dus al naar gelang de maat van de uitsparing. De meeste bestaande plinten variëren qua maat tussen de 5 en 10 cm. Afhankelijk van deze hoogtemaat weet je welke hoogte overzetplint je nodig hebt.
Je hebt overzetplinten met een ornament of bewerking (een sierlijke houtsnede). Daarnaast zijn er de standaard strakke overzetplinten met rechte hoeken. De keuze hangt puur af van smaak. Heb je een klassiek interieur, dan zullen sierplinten goed aansluiten, terwijl in een strakke inrichting de gewone, rechte plinten beter passen.
Het materiaal waarvan de plint gemaakt is, is meestal (vochtwerend) MDF, maar er zijn ook veel uitvoeringen gemaakt van kunststof (HDPS of polyurethaan) of vinyl en zelfs van RVS. Ook kunststof overzetplinten worden met een ‘werkje’ geleverd. Al zie je wel duidelijk verschil in bewerking. De kunststof variant is altijd wat strakker.
Tot slot heb je nog overzetplinten die voldoen aan bepaalde behoeftes. Bijvoorbeeld ‘extra stootvast’ of goed reinigbaar. De meeste modellen zijn in veel kleuren leverbaar zodat je ze niet meer hoeft te verven.
Graag gelezen
Wil je geen aanbiedingen meer missen?
Schrijf je dan nu in en ontvang de laatste aanbiedingen in je mailbox
Inschrijven