STEL EEN VRAAG

VRAAG EEN AFSPRAAK AAN

BELVERZOEK

Vul alle gegevens in

VRAAG EEN BROCHURE AAN

SIGN IN YOUR ACCOUNT TO HAVE ACCESS TO DIFFERENT FEATURES

CREATE ACCOUNT

FORGOT YOUR DETAILS?

HOE KUN JE ONS BEREIKEN

1
Pak de telefoon
2
Stuur een E-mail
3
Ga naar de website
4
Met de route
5
Filiaal kiezen


Er is veel mogelijk met een spons. Welke methode jij kiest om je muur te sponzen, hangt af van het effect dat je wil bereiken.

Een muur sponzen, hoe doe je dat?

Een muur sponzen, hoe doe je dat?

Een gesponste muur is heel fraai. Het geeft onmiddellijk enorm veel karakter aan een anders saaie, strakke wand. 

Als je gaat googlen, dan kom je er echter al gauw achter dat er nogal wat verwarring bestaat over welke techniek waarbij past - en wat de één gebruikt en wat de ander. Vaak wordt een betonlook bijvoorbeeld ook opgebracht met een kwast en kalkverf. We beperken ons in dit stukje tot echte sponstechnieken. Daar zijn er twee van:

Het klassieke applicatie-sponzen (met een spons de verf tamponeren) en daarnaast de verwijder-techniek, ook wel kleurwassing genoemd. Bij deze laatste techniek wordt de verf juist verwijderd of uitgesmeerd. Beide technieken vind je hieronder.

De klassieke applicatie sponstechniek
Deze techniek wordt ook wel tamponeren genoemd. Simpel gezegd is de basis van deze techniek namelijk het afdrukken van verf met een spons (alsof je stempelt dus). Het geeft dan ook een soort mediterraans effect van ‘wolkjes’ op een stenen muur, zoals je wel kent van Italiaanse restaurants bijvoorbeeld. 
Breng altijd eerst een watergedragen grondlaag aan (primer). Dit kan gewoon met een roller. Breng vervolgens ook de basiskleur aan voor de muur. Werk bij voorkeur van donker naar licht. (Andersom kan ook, maar geeft een minder natuurlijk effect.) 

Verder is het bij deze techniek het mooist als je in dezelfde kleurtoon blijft. Dus donkerbruin, lichtbruin bijvoorbeeld, maar geen kleurcombinaties zoals blauw en groen. 

Als je zover bent, en de muur staat in de basiskleur, vergeet dan niet ook een groot vel papier of een paar kleine, in dezelfde kleur te verven. Je wil namelijk straks eerst even kunnen ‘oefenen’ op de juiste verhouding.  

Je hebt nodig: een natuurspons. Een kunststof synthetische spons werk niet; deze zal lelijke randen geven en neemt bovendien de verf niet goed op. 
Als je er klaar voor bent maak je de spons nat en knijp je hem uit. Vervolgens dip je hem in de lichtere verf en (belangrijk!) probeer je het eerst op één van de proefvellen. Zo kun je gevoel krijgen bij de hoeveelheid water en verf die nodig zijn om een mooi ‘stempel’ te maken. 

Je beweegt je spons een beetje rond zodat je een mooie afdruk krijgt, maar je veegt nooit. Wat je niet wil is dat de verf gaat druipen (teveel of te natte verf op je spons) of dat je amper afdruk ziet. Vandaar dat even oefenen op papier geen overbodige luxe is. 

Je wil een effect waarbij je op elke ca. 30 cm een mooie volle afdruk krijgt, waarna je later de ruimtes ertussen subtieler opvult door licht te drukken. Je kunt in ruime vierkante vlakken werken om een beetje overzicht te houden.

De belangrijkste tip: neem regelmatig afstand! Net als een kunstschilder heb je dat nodig om te kijken of je wel consistent bezig bent. (Niet teveel clusters of gaten.)

De verwijder techniek met glaceerverf
De andere techniek met spons, is de ‘verwijder techniek’, soms ook ‘kleurwassing’ genoemd. Logisch, want hierbij veeg/was je eigenlijk de eerder opgebrachte verf af. Deze techniek geeft het effect van een in kleur gestucte muur. 

Veel stappen zijn hetzelfde als bij de eerder besproken techniek van applicatie. Alleen is de ondergrond nu licht, en werk je in een donkerder kleur verf als laatste met de sponstechniek verder af. Ook heb je voor deze techniek special glaceerverf nodig, dat is essentieel. (Ook hier is het belangrijk om in dezelfde kleurtoon te blijven.)
 
Als de basis is aangebracht, meng je de acryl glaceerverf met een gewone acrylverf met een iets donkerder kleur dan de basiskleur. Vervolgens breng je overal plukjes van dit mengsel aan, die je uitsmeert met bijvoorbeeld een patineer handschoen of doek. Door de glaceerverf krijg je dat ruwe, onregelmatige effect. Als laatste breng je als het goed droog is een laag zijdeglans vernis aan. Als je het effect nóg levendiger wil, kun je dit hele proces nogmaals herhalen als je wil met nog een derde tint (maar blijf altijd in dezelfde toonaard).

Gemak dient de mens
Er zijn ook speciale kalkverven waarmee je eenzelfde effect kunt krijgen. Je brengt dan een primer aan en vervolgens de kalkverf. Speciaal gereedschap is dan niet nodig, ook geen spons. Je kunt volstaan met een platte kwast. 

TOPMERKEN BIJ DECOKAY

WIJ KIJKEN SAMEN WAT BIJ JOU PAST

Advies over het verven van een muur met effect?

Kom naar de winkel voor persoonlijk advies
MAAK EEN AFSPRAAK STEL EEN VRAAG

DECOKAY INFORMATIE, ADVIES & TIPS

DECOKAY INSPIRATIE

 • Sigma kleur van het jaar 2022 toont veerkracht!
  We hebben nogal wat meegemaakt de afgelopen periode… We keerden gedwongen naar binnen voor reflectie - en niet in de laatste plaats - voor klussen! Nieuwe werk- en relaxruimtes vragen om aankleding, en Sigma doet dit met de kleur van het jaar 2022 op rake wijze.
 • De veelzijdige kleur van het jaar ‘22
  Ben jij iemand die elk jaar in spanning afwacht wat de kleur van het jaar wordt? Mooi, dan is er nu eentje bijgekomen: de woonkleur van het jaar van de interieurstylisten van Decokay. Wie durft, met een ‘touch of pink’...?
 • Hoe doen interieurontwerpers dat toch?
  Er zijn mensen die gewoon het ‘fingerspitzen gefühl’ hebben als het gaat om inrichting. Maar de meeste mensen ervaren het als knap lastig om precies de juiste spullen en kleuren bij elkaar te zoeken om zo die felbegeerde eenheid te creëren. 

DECOKAY BLOGS

 • Aan de slag met Kleur van het Jaar ‘Brave Ground’!
  Komt de uitdrukking ‘de muren komen op me af’ je de laatste maanden wel erg bekend voor? Dan wordt het misschien eens tijd om de kleuren op die wanden aan te passen. Want wie veel tijd thuis doorbrengt, wil dat graag in een harmonieuze en rustige ambiance doen. Het kleurenpalet rondom Brave Ground, de kleur van het jaar 2021, past daar uitstekend bij. 
 • Jouw muur, jouw canvas
  Speciale effecten op de muur; hoe doe je dat? Inspiratie voor alle mogelijke vormen op de muur - Hoe je dat doet als een professional? Van betonlook tot lambrisering, en van sjabloon tot degradé, of druipende waterverf muur - met als winnaar de complete muurschildering - Wie durft?!
 • Primer en grondverf, wat is het verschil?
  Wie met een verfklus gaat beginnen, doet er goed aan om van tevoren advies in te winnen. Hoe je namelijk een te verven oppervlak goed onder handen neemt, is afhankelijk van het materiaal en van het gewenste resultaat. Een primer of grondverf is vaak de beste basis.

OKAY, WAAROM DECOKAY?

Uiteraard, heel veel redenen, maar vooral door onze...

GRATIS MEETSERVICE

Als je raambekleding of buitenzonwering bij ons aanschaft, laten wij niets aan het toeval over. Onze vakkundige meetservice komt gratis bij je thuis om de juiste maten op te nemen. Zo komen jij en wij niet voor vervelende verrassingen te staan.

MONTAGESERVICE

Wij hebben een uitstekende montageservice. Tegen een kleine vergoeding laten wij - in overleg met jou - de bij ons gekochte producten vakkundig bij je thuis (of op het werk) monteren. Vraag gerust naar de mogelijkheden aan onze medewerkers.

CBW ERKENNING

Decokay-winkels zijn CBW erkend. Dat betekent meer zekerheid bij je aan- kopen. Hiervoor hanteren wij algemene voorwaarden die je als consument extra beschermen. Bijvoorbeeld over (aan)betalen, annulering, levertijd, levering, vervoer en garantie.

VAKKUNDIG PERSONEEL

Van een speciaalzaak verwacht je dat je zo goed mogelijk wordt geholpen. Daarom zijn onze medewerkers gediplomeerd en vakkundig in alles wat bij woning-inrichting komt kijken. Op elke vraag een professioneel antwoord. Dat maakt het verschil!

TOP